Atunci cand vine vorba despre afectiuni ale ochilor, multa lume se gandeste la miopie, la hipermetropie sau la astigmatism, insa mai exista si prezbiopia care este o afectiune importanta. Tocmai acesta este si motivul pentru care in urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre aceasta.
Una dintre cele mai frecvente conditii oculare, prezbiopia este pierderea tipica a capacitatii noastre de concentrare. Pana la varsta de 50 de ani, majoritatea oamenilor vor dezvolta prezbiopia sub o anumita forma.
Ce cauzeaza prezbiopia?
Pentru a oferi un raspuns spune pur si simplu, putem spune ca varsta. La ochii tineri, lentilele din interiorul ochiului se pot flexa cu usurinta pentru a se concentra rapid asupra lucrurilor diferite.
Cand ochii nostri sunt in varsta, lentilele noastre incep sa-si piarda flexibilitatea. Datorita intaririi lente a lentilei, ochiul devine mai putin eficient la focalizarea luminii asupra retinei.
Fibrele musculare care inconjoara lentila sunt de asemenea afectate de imbatranire; diminuand in continuare capacitatea de focalizare. Lumina este proiectata dincolo de pozitia corecta a retinei, rezultand o vedere neclara.
Diagnostic
Daca aveti oricare dintre simptomele de mai jos, este posibil sa dezvoltati prezbiopia – mai ales daca aveti varsta de 45 ani sau mai mult. Semnele frecvente includ:
- Tulpina ochilor;
- Dureri de cap si / sau oboseala;
- Dificultate la citirea textului aproape;
- Mentineti obiecte cum ar fi meniuri sau ziare la lungimea bratului pentru a citi.
Se poate trata?
Contactele multifocale reprezinta cea mai frecventa corectie pentru purtatorii lentilelor de contact care dezvolta prezbiopia. Aceste lentile sunt proiectate cu o trecere treptata intre distante si prescriptii apropiate, oferind purtatorului capacitatea de a se concentra pe obiecte atat de departe cat si de aproape.
Daca lentilele de contact nu sunt pentru dvs., este posibil sa corectati prezbiopia cu ochelari de citit, iar daca doriti o pereche de ochelari speciali, puteti opta pentru rame ochelari de vedere Hugo Boss. Ochelarii insa pot reprezenta o solutie usoara daca nu aveti nevoie de corectie la distanta, si ii puteti gasi in cele mai multe farmacii.
Opticianul dvs. ar putea sugera, de asemenea, lentile progresive. Spre deosebire de bifocali, nu au o linie distractiva pentru a imparti distanta si viziunea apropiata.
Reteta se schimba treptat pe o lentila singulara, cu distanta de la varf si aproape de viziune in partea de jos. Acestia permit de asemenea, o viziune intermediara in centru, care este minunat pentru a privi ecranul unui computer.
Nu doriti sa purtati contacte sau ochelari? PresbyLASIK ar putea fi raspunsul. Este o interventie chirurgicala avansata de corectare a vederii cu laser care modifica forma fizica a corneei (stratul exterior transparent al ochiului). Acest lucru creeaza zone diferite de putere care ne permit sa ne concentram asupra obiectelor la distante diferite.
Deoarece ochiul uman continua sa se schimbe pe masura ce imbatranim, prescriptia presbiopica va creste probabil si in timp. Va recomandam sa fiti mereu la curent cu testele de ochi si sa informati opticienii despre eventualele modificari pe care le observati in viziunea dvs.