Situatia.ro

Ce, cum, unde?

Casa si gradina

Rolul si tehnica de montare a pompelor de caldura

Pompa de caldura este un dispozitiv prin intermediul caruia se transporta caldura de la sursa catre un radiator, utilizandu-se o temperatura acumulata in interiorul solului. In mod normal, procesul declansat de aceasta pompa poate fi inversat, in sensul ca pompa reuseste sa transporte atat aer cald, cat si rece.

Dupa acest sistem functioneaza si pompele ce sunt intalnite printre elementele componente ale frigiderelor, congelatoarelor sau aparatelor de aer conditionat.

Mecanismul de functionare al unei pompe de caldura implica extragerea energiei din mediul natural, care poate fi nu doar solul, ci si aerul inconjurator sau apa din panza freatica.

Este important de precizat faptul ca pompa de caldura nu poate realiza aceste transferuri fara ajutorul unui lucru mecanic, mai exact instalatia va trebui sa utilizeze o anumita cantitate de energie electrica, in vederea realizarii transferului de caldura intre cele doua medii.

Utilizarea unor pompe de caldura este un concept nou pe piata din Romania, cunoscute fiind mai degraba in tarile din Peninsula Scandinava, acolo unde nevoia de incalzire a locuintelor i-a determinat pe oameni sa se adapteze unor noi vremuri, in care resursele noastre naturale au devenit extrem de importante.

Avantajele pompelor de caldura

  • Asigura independenta fata de combustibili (indiferent ca e vorba de combustibili gazosi, lichizi sau solizi);
  • Furnizeaza caldura necesara in incinte iarna si aerul rece pentru conditionare pe durata verii;
  • Furnizeaza aceeasi cantitate de caldura ca si centralele pe gaze sau curent electric, insa cu ajutorul unor cheltuieli semnificativ mai mici legate de consum;
  • Nu produc noxe sau deseuri rezultate in urma arderii si nici nu prezinta pericol de explozie;
  • Pot fi instalate atat in cadrul unor locuinte normale, cat si la vile, blocuri de aparatamente, spitale, localuri cu caracter public sau sedii ale companiilor;
  • Degaja o temperatura cu un nivel de umiditate normal, in comparatie cu centrala pe gaze care ofera o caldura cu umiditate scazuta.

Etape pentru montarea unei pompe de caldura

Montarea unei pompe de caldura, precum orice alta opeartiune tehnica, presupunerea parcurgerea unor anumite etape, in vederea utilizarii in limita unor conditii optime.

Primul pas va solicita prezenta unui inginer specialist, care va realiza calculul termic al cladirii. Acesta va stabili coeficientul global de izolare termica a caldirii, iar in functie de necesarul termic al locuintei se dimensioneaza si pompa de caldura.

Apoi va urma operatia de foraj, care se efectueaza in conformitate cu directivele europene stabilite in vederea protejarii mediului. Odata incheiata si aceasta etapa, va fi necesara introducerea in pamant a unor captatoare de caldura. Prin intermediul acestui sistem inchis, alcatuit din tevi din polietilena, circula un antigel care face legatura cu pompa.

Energia ce a fost preluata din pamant este transmisa agentului de racire. Agentul termic, prin vaporizare, se transforma in gaz care este absorbit de compresor. Acesta este comprimat, iar in urma procesului temperatura gazului va creste de la 70 la 100 grade C. Temperatura ajunge a fi preluata de agentul termic cu ajutorul condensatorului.

Ulterior, se vor introduce tuburile, iar putul se va acoperi cu un material special care are o mare capacitate de a transmite caldura sau energia.

Persoanele intersate de avantajele aduse de o pompa de caldura in locuinta sau sediul firmei sale pot contacta echipa Eco Drill, acestea asigura un pachet complet de servicii in acest domeniu, totul la costuri accesibile, variind in functie de sistemul de colectare, zona, numarul de foraje sau diametrul colectoarelor.

LEAVE A RESPONSE