Situatia.ro

Ce, cum, unde?

Casa si gradina

Pompele de caldura si cateva caracteristici ale acestora

 

Fiecare interior locuit acumuleaza energie termica prin diverse locuri – mobila, podea, pereti si asa mai departe. Acestea au capacitatea de a absorbi din aer racoare sau caldura dupa caz, urmand ca apoi sa o elibereze treptat. Conteaza foarte mult a pastra o inertie termica mereu constanta si asta e valabil indiferent de temperatura de afara.

Mai simplu spus este necesar ca cele mentionate sa aiba o sursa prin care sa acumuleze mereu caldura din instalatia termica, iar acest lucru il face cu eficienta sporita un echipament despre care cu siguranta stii – pompa de caldura.

Pompa de caldura si la ce foloseste aceasta

Este vorba despre instalatia responsabila cu tranferul caldurii din medii reci spre cele calde. Prin aceasta este extrasa caldura din aer, pamant sau din apa si acumulata in casa. Obiectul de transfer final poate fi incalzirea prin pardoseala, instalatia normala, ventiloconvectoare sau radiatoare.

Tehnologia folosita de pompele de caldura este moderna si are ca scop atat incalzirea si racirea incaperilor, cat si producerea de apa calda menajera.

Modul de functionare al unei pompe de caldura

Pe timp de iarna, principiul de functionare al unei pompe de caldura vizeaza extragerea caldurii si incalzirea ei la o temperatura mai ridicata prin intermediul agentului frigorific. Mai departe, caldura este imprastiata in locuinta. Pe timp de vara in schimb, este vorba despre acelasi ciclu, insa in mod inversat, intrucat interesul este de a raci locuinta, pentru a crea ambientul perfect in interiorul ei.

Asa zisa inima a  pompei de caldura este compresorul. Se masoara eficienta sa in COP si este de preferat sa fie cat se poate de mare.

Unii se intreaba de ce ar face o astfel de investitie, avand in vedere ca anotimpul rece nu este chiar atat de lung. Ei bine, pompa de caldura se poate utiliza, dupa cum am spus, nu doar iarna pentru incalzire, ci si pe timp de vara pentru climatizare. Sa nu uitam nici de faptul ca o poti folosi si pentru a avea permanent in casa apa calda menajera pentru diverse nevoi.

Sunt echipamente menite sa ne faca viata mai usoara. De asemenea sunt complexe, presupun o instalare destul de simpla si totodata vin insotite de reguli de siguranta si reguli stricte, ce presupun verificari regulate. Se intampla asta mai ales in cazul celor care utilizeaza centrale pe gaz.

Care sunt avantajele pe care ti le ofera pompele de caldura?

Inainte de toate, trebuie mentionat faptul ca utilizand pompe de caldura, reduci in mod considerabil din costurile la factura de incalzire. Reusesti sa faci economii destul de insemnate, iar asta te poate ajuta. Nimanui nu ii strica ceva bani in plus. De asemenea, un avantaj pe care il prezinta aceste echipamente este ca consuma de pana la 5 ori mai putin, reflectat in costuri, decat un cazan conventional electric de exemplu.

Mai mult decat atat, te bucuri utilizand o pompa de caldura si de confort sporit. Daca faci o comparatie intre cel de care ai parte cu ajutorul pompei si cel oferit de un cazan pe combustibil solid conventional, vei remarca beneficiile deosebite pe care ti le asigura. Nu mai puntem in calcul faptul ca scapi de sarcini si preocupari precum depozitarea de lemne, alimentarea, dar mai ales curatenia pe care ar trebui sa o realizezi constant.

Ar trebui sa te gandesti si tu la o astfel de solutie ecologica, iar daca iti surade ideea, gasesti pompe de caldura eficiente pe ecodrillforaje.ro.

LEAVE A RESPONSE