Majoritatea oamenilor probabil au auzit de efectele benefice ale cafelei verzi asupra organismului si asupra scaderii din greutate, insa putini cunosc exact ce reprezinta cafeaua verde cum se obtine si ce beneficii are si cafeaua normala, prajita asupra diverselor aspecte ale sanatatii. Cafeaua verde nu este nimic altceva decat cafea normala insa obtinuta din boabe de cafea care nu au fost prajite inca. Boabele de cafea sunt de culoarea verde insa prin procesorul de prajire obtin o culoare maronie. De aceea cafeaua verde este verde, iar cafeaua traditionala sau normala este mai inchisa la culoare. Insa doar pentru ca cea verde este obtinuta din boabe crude de cafea si sunt mai sanatoase, nu inseamna ca si cafeaua obtinuta prin prajire nu este sanatoasa.
Luand in considerare dieta tipica de vest, cafeaua este posibil cel mai sanatos aspect al dietei. Acest lucru se datoreaza faptului ca ea contine o cantitate imensa de antioxidanti. De fapt, multe studii arata ca oamenii pot obtine o cantitate mai mare de antioxidanti dintr-o simpla cana de cafea decat daca ar consuma fructe si legume la un loc. Unul dintre cele mai importante aspecte ale cafelei este influenta sa asupra calitatii vietii in general, cafeaua te poate ajuta sa traiesti mai mult. Daca stai si consideri faptul ca indivizii care consuma cafea sunt mai putin probabil de a suferi multe boli sau afectiuni, are sens faptul ca aceasta bautura te poate ajuta sa traiesti mai mult. Exista cateva studii observationale care arata faptul ca aceasta bautura, cafeaua espresso, poate scadea riscul semnificativ de a muri. Mai specific, in doua studii mari, bautul de cafea a fost asociat cu un risc cu 20 % mai mic de a muri la barbati si cu 26 % mai mic la femei, pe o perioada de timp de aproximativ 20 de ani. Acest efect de prelungire a vietii are o influenta puternica asupra diabeticilor de tipul doi. Intr-un studiu, diabeticii care au baut cafea au avut un risc cu 30 % mai mic de a muri pe o perioada de douazeci de ani.
Contrar credintelor populare, cafeaua nu cauzeaza boli de inima si de fapt poate scadea riscul aparitiei atacurilor de cord. Desi este adevarat faptul ca principala componenta a cafelei, cofeina creste presiunea din sange, acest efect este nesemnificativ si dispare cand bei cafea intr-un mod regulat. Cu toate acestea, efectul de crestere a presiunii din sange poate persista la anumite persoane. Prin urmare, studiile nu sustin faptul ca aparitia de boli de inima este mai ridicata la persoanele care beau cafea. In schimb, paradoxal, exista dovezi cum ca femeile care beau cafea intr-un mod regulat au un risc mai mic de a suferi de boli de inima. Alte studii afirma faptul ca indivizii care beau cafea au un risc cu 20 % mai mic de a suferi un atac de cord.