Costumul national roman era reprezentat de bluze, fuste si pantaloni de culoare alba sau crem, brodate in culori cum ar fi negru, rosu sau albastru la care in functie de zone se adaugau si alte culori. Restul elementelor erau confectionate fie din panza fie din blana sau piele de oaie.
Fota, bunda, caciula sau marama sunt caracteristici ale costumului national. In prezent puteti cumpara astfel de piese brodate manual accesand linkul rochii moderne traditionale Iiana.
In Italia
Bluza: aceasta este intotdeauna facuta din in, din material gros si de culoare alba. Manecile bufante pot merge in jos pana cot si gulerele umflate pot fi cusute la gat. Incheieturile sunt captusite cu dantele sau broderii legate de panglici. Bijuterii: cerceii sunt purtati intotdeauna sub forma unui pandantiv, de multe ori circular, de argint sau aur.
Costume traditionale turcesti
Marile doamne din perioada medievala purtau caftanul, o rochie libera cu maneci lungi, pe sub care aveau pantaloni de harem. Caftanul este in prezent un imbracamintea pentru ceremoniile de nunta din Turcia, dar si in Maroc, insotit de pantaloni de harem. Pentru accesorii, unele femei poarta franjuri cu paiete si garnituri de perle pe cap si talie.
Costumele traditionale ale Lituaniei
Costumul traditional al femeii este alcatuit dintr-o fusta larga de lana, o camasa alba si o vesta. Este inspirata de costumul femeilor din vechime. Fusta tricotata sau brodata este un element indispensabil. Sunt aplicate multe ornamente si broderii: fiecare femeie isi alege propriul stil si culori.
Costumele traditionale ale Spaniei
Rochia traditionala de flamenco este insotita de un sal, o floare in par, piepteni si cercei lungi. Toate accesoriile trebuie sa fie in armonie cu culorile si stilul rochiei care trebuie sa aiba urmatoarele calitati: trebuie sa fie confortabila si usoara.
Costumele traditionale ale Poloniei
In Polonia, nu exista doar un costum popular; exista un costum pentru fiecare regiune din Polonia. Luati exemplul regiunii Cracovia, acest costum ia culorile steagului Poloniei, adica rosu si alb. Costumele „Krakowaki” sunt probabil cele mai cunoscute in strainatate: barbatii purtau caftane, camasi. Fetele, poarta corsete, coroane de flori, mereu in aceeasi tema rosu si alb, adaugand o culoare neagra.
Deoarece Henry Matisse a pictat in 1940 tabloul„bluzei romanesti“, ia traditionala a devenit un simbol al feminitatii universale. Dupa decenii lungi, in care bluza era o bucata de imbracaminte care apartine exclusiv costumelor traditionale romanesti, bluze a fost vazuta ca o tendinta puternica in moda.
De-a lungul timpului, bluza romaneasca a cucerit si a atras atentia unor nume mari in industria modei. Camasa traditionala a femeilor de la tara a devenit cea mai mare piesa de rezistenta a colectiilor marilor creatori.
Ia romaneasca a intrat in moda in perioada dintre razboaie, cand Regina Maria din Romania a fost fotografiata purtand portul popular. Pentru intalniri oficiale, regina a trebuit sa adapteze bluza la rochii speciale sau festive.
Motivata de Regina in 1918, haina romana fost pictata de Henri Matisse. Apoi, in anii ’70, ea a seduce prin colectia lui Yves Saint Laurent, care descopera in lucrarea lui Matisse ia, si caruia ii atribuie meritul in 1981, prin crearea celebrei colectii de ii.