Posesorii de laptopuri in comparatie cu posesorii de computere personale pot fi nevoiti, in general, sa apeleze mai frecvent la ajutorul specialistilor cum ar fi cel al unui service de laptopuri, intrucat laptopul este un dispozitiv mult mai sensibil si mai vulnerabil decat un computer personal, desi nici computerul personal nu este sustras de la a suferi daune si stricaciuni datorate unei ingriji precare la nivelul ventilatiei, a managementului programelor instalate pe sistemul de operare si la virusi.
Indiferent ca esti un detinator de laptop sau de un computer personal se merita sa intelegi faptul ca problemele cele mai des intalnite in ceea ce priveste reparatiile sunt impartite in doua categorii care tin de buna functionare a dispozitivului. Prima categorie tine de componentele hardware, ceea ce inseamna toate componentele de baza si cele periferice ale laptopului sau computerului personal. Acestea sunt la nivelul placii video, a placii de baza, a placutelor de memorie RAM, a procesorului, a ventilatoarelor instalate pe laptop sau computer si a coolerelor instalate pe procesor si placa de baza.
A doua categorie de probleme des intalnite in reparatiile de laptop si computer personal tine de partea software. Aceasta se refera la servicii cum ar fi cele de curatare, dezinstalare si management al programelor instalate pe sistemul de operare al dispozitivului, devirusarea acestuia, instalarea unor programe cheie in functionare dispozitivului, cum ar fi un antivirus, sau instalarea unui sistem de operare la alegere, cel mai comun fiind Windows.
In acest articol vom aborda subiectul problemelor ce pot aparea la laptop sau la un computer personal pe partea de hardware. Acestea sunt de mai multe tipuri si survin la nivelul placii de baza, a procesorului, a placii video, a mufei de alimentare a laptopului, a placii de sunet. O defectiune la placa de sunet inseamna ca atunci cand asculti muzica, navighezi pe internet sau accesezi anumite jocuri nu mai poti auzi sunete, sau in cazul in care acestea se aud sunt puternic distorsionate. Tot la nivelul placii de sunet, pot exista defectiuni la mufele de intrare si de iesire a semnalului audio, ceea ce reduce calitatea sunetului.
Probleme des intalnite pe partea de hardware, in special in ceea ce priveste laptopul tin de display-ului acestuia, el fiind una dintre cele mai vulnerabile parti ale laptopului. Chiar daca acesta prezinta crapaturi sau zgarieturi, e posibil sa influenteze inspre rau calitatea imaginii si sa necesita interventia unui service specializat de laptop. Daca display-ul a suferit socuri sau lovitorui singura solutie este sa il inlocuiti complet. Daca display-ul are o luminozitate scazuta indiferent de ce setare alegeti e posibil ca invertorul acestuia sa se fi defectat, caz in care este necesara inlocuirea doar a invertorului si nu a display-ului.