Atunci cand comparam preturile, consumatorii ar trebui sa tina cont, de asemenea, ca costurile pentru sistemele de incalzire in pardoseala includ deja standarde mai ridicate in izolarea fonica termica si reduc impactul asupra mediului.
Intr-un radiator obisnuit, aceste costuri ar fi adaugate. In final, incalzirea in pardoseala nu ar fi mai scumpa decat un sistem de incalzire cu radiatoare, daca s-ar analiza corect situatia. In plus, un sistem de incalzire prin pardoseala poate fi asociat cu usurinta cu un sistem de panouri solare. Daca este utilizat si un controller panou solar pcsol150 se vor obtine cu siguranta economii mult mai mari.
In schimb, un alt mit nu poate fi respins complet. Incalzirea incaperilor cu un sistem de incalzire in pardoseala dureaza putin mai mult decat atunci cand este utilizat un sistem clasic. Joachim Plate, un specialist in domeniu, confirma opinia larg raspandita cum ca sistemele de incalzire in pardoseala reactioneaza relativ lent, daca se doreste reglarea temperaturii.
Incalzirea in sine nu reactioneaza lenes. Dureaza doar o perioada de timp pentru ca o podea complet racita sa se incalzeasca suficient. De asemenea, dureaza mai mult pana cand podeaua se incalzeste complet.
Daca, de exemplu, cineva pleaca intr-o vacanta de iarna, instalatia nu trebuie oprita complet, ci doar coborat termostatul, recomanda asadar specialistii. Altfel, s-ar putea sa dureze mai mult pana cand incaperea se va incalzi suficient de bine.
Exista, de asemenea, sisteme care incalzesc camera la fel de repede ca sistemele cu radiatoare. Sistemele uscate, de exemplu, ar avea perioade de reactie semnificativ mai rapide, deoarece intreaga sapa nu ar trebui sa se incalzeasca sau sa se raceasca. In aceasta situatie insa caldura se conserva mult mai putin.
Sunt persoane care sustin ca incalzirea in pardoseala ar genera probleme cu circulatia picioarelor cum ar fi trombozele. Mai ales persoanele cu probleme de circulatie sunt nelinistite de o astfel de dezinformare comuna. In calitate de secretar general al Societatii germane de flebologie, Dr. Lutz Schimmelpfennig este un expert atunci cand vine vorba de boli vasculare si venoase.
Presupusul risc pentru sanatate cauzat de incalzirea in pardoseala nu are niciun fundament real. Exista riscul de aparitie a trombozelor venoase in orice situatie, fie ca este vorba despre instalarea incalzirii in pardoseala sau nu.
Generatiile anterioare de incalzire in pardoseala au condus adesea la temperaturi prea ridicate, ceea ce poate fi problematic pentru tulburarile venoase existente. In tromboza venoasa profunda sau la o tromboza venoasa superficiala nu este recomandabila temperatura foarte crescuta.
Daca sistemul este corect setat nu este nicio problema. Sistemele moderne de incalzire in pardoseala functioneaza la temperaturi mult mai scazute. Temperatura setata moderat este inofensiva chiar si in cazul bolilor venoase, spune specialistul. Nu exista niciun studiu serios care sa interzica aceste instalatii.
Foarte multe afirmatii false si jumatati de adevaruri circula in jurul incalzirii in pardoseala. De exemplu, multi cred ca incalzirea in pardoseala nu poate fi combinata cu niciun tip de acoperire pentur pdoea.
De asemenea, ca sistemele calduroase de incalzire prin pardoseala pot sa se sparga si astfel pot provoca o deteriorare costisitoare a podelei. In realitate, toate acestea sunt doar mituri menite sa determine utilizatorii sa ramana cu vechile instalatii.