Situatia.ro

Ce, cum, unde?

Diverse

Ce sunt sculele electrice?

O unealta electrica este o unealta care este actionata de o sursa de alimentare si un mecanism suplimentar, altele decat manopera exclusiv manuala folosita cu unelte de mana. Cele mai frecvente tipuri de scule electrice folosesc motoare electrice.

Motoarele cu combustie interna si aerul comprimat sunt de asemenea utilizate frecvent. Alte surse de alimentare includ motoarele cu aburi, arderea directa a combustibililor si a combustibililor, cum ar fi in scule cu actiune cu pulbere sau chiar surse de energie naturale, cum ar fi vant sau apa in miscare. Instrumente conduse direct deputerea animalelor nu sunt considerate in general instrumente electrice.

Cel mai des, aceste scule electrice sunt utilizate in industrie, in constructii, in gradina; pentru sarcini in gospodarie precum gatit, curatare si in jurul casei, in scopuri de conducere (elemente de fixare , gaurire, taiere, modelare, slefuir, dirijare, lustruire, vopsire , incalzire si multe altele.

Sculele electrice sunt clasificate in scule electrice stationare sau scule electrice portabile, in cazul in care portabil inseamna ca scula respectiva poate fi mutata dintr-un loc in altul. Instrumentele electrice portabile prezinta avantaje evidente in mobilitate.

Uneltele electrice stationare, insa, au adesea avantaje in ceea ce priveste viteza si precizia. Un ferastrau tipic de masa, de exemplu, nu numai ca este capabil sa taie mai repede decat un ferastrau obisnuit, dar taieturile sunt mai netede, mai drepte si mai patrate decat ceea ce este in mod normal realizabil cu un ferastrau electric.

Unele unelte electrice stationare pot produce obiecte care nu pot fi realizate in alt mod. Strungurile de exemplu, produc obiecte cu adevarat rotunde.

Instrumentele electrice stationare pentru prelucrarea metalelor sunt de obicei numite masini-unelte. Termenul de masina-unealta nu se aplica de obicei instrumentelor electrice stationare pentru prelucrarea lemnului, cu toate ca o astfel de utilizare este auzita ocazional, iar in unele cazuri, cum ar fi prese de gaurit si polizoare de banc, exact aceeasi unealta este folosita atat pentru prelucrarea lemnului, cat si pentru prelucrarea metalelor.

Istoric

Strungul este cel mai vechi instrument de putere, fiind cunoscut de vechii egipteni (desi intr – o forma de mana alimentat). Fabricile timpurii de revolutie industriala – au avut baterii de scule electrice actionate de curele din arbori aerieni. Sursa principala de putere a fost o roata de apa sau (mai tarziu) un motor cu aburi.

Introducerea motoarelor electrice (si a retelelor de distributie electrica) in anii 1880 a facut posibila instrumentele stationare si portabile cu motor pe care le cunoastem astazi. Piata globala a uneltelor electrice este de 33 de miliarde de dolari (in 2016) si se estimeaza ca va ajunge la 46 de miliarde de dolari in 2025.

Surse de energie

In prezent, un motor electric este cea mai populara alegere pentru a alimenta instrumente stationare, desi in trecut acestea erau alimentate de mori de vant, roti de apa si aburi. Unele muzee si hobbyisti inca intretin si opereaza instrumente stationare alimentate de aceste surse de energie mai vechi. Instrumentele electrice portabile pot fi fie cu fir, fie alimentate cu baterii.

Aerul comprimat este sursa obisnuita de energie de exemplu pentru pulverizatoare de vopsea. Cateva unelte (numite scule cu actiune cu pulbere) sunt alimentate de cartuse explozive.

Instrumentele care utilizeaza amestecuri benzina sau benzina-ulei sunt facute pentru utilizare in aer liber. Exemplele obisnuite includ cele mai multe motoseroni si trunchiere.

Alte instrumente cum ar fi suflatoarele isi vor arde combustibilul extern pentru a genera caldura. Aerul comprimat este utilizat universal unde exista posibilitatea de aprindere a combustibilului sau a vaporilor – cum ar fi atelierele auto. Instrumentele electrice la nivel profesional difera de instrumentele DIY sau „consumatoare”, fiind izolate dublu si nu sunt impamantate – de fapt, nu trebuie sa fie impamantate din motive de siguranta.

Siguranta

In timp ce instrumentele electrice de mana sunt extrem de utile, acestea produc, de asemenea, cantitati mari de zgomot si vibratii. Utilizarea instrumentelor electrice fara protectie auditiva pentru o perioada lunga de timp poate pune o persoana in pericol de pierdere a auzului.

Cele mai multe unelte electrice, inclusiv burghie , ferastraie circulare , slefuite cu curea si motoseril, functioneaza la niveluri sonore peste limita de 85 dB, unele ajungand chiar la peste 100 dB.

LEAVE A RESPONSE