Situatia.ro

Ce, cum, unde?

Servicii

Ai nevoie de un logoped la domiciliu?

Formarea personalității unui copil trece printr-o serie de procese semnificative care contribuie în același timp la cultivarea abilităților psihice. Iar una dintre etape o constituie învățarea vorbirii. Așadar, o dezvoltare deficitară a limbajului poate influența într-un mod negativ vorbirea copilului.

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care o au în minte părinții este: „La ce vârstă se pot diagnostica problemele la nivel de limbaj?”. Fără îndoială că fiecare copil are ritmul său de dezvoltare. Astfel, există micuți care vorbesc foarte bine de la vârsta de un an și jumătate și copii al căror limbaj se dezvoltă abia după 3 ani.

În general, la vârsta de doi ani, copii ar trebui să realizeze propoziții simple și un vocabular de minim 30 de cuvinte. Așadar, cazul în care copilul a atins pragul vârstei de trei ani, iar limbajul este deficitar, poate constitui un motiv de îngrijorare părinților, ceea ce înseamnă că aceștia ar trebui să apeleze la un logoped pentru copii.

Evaluarea copilului la logoped

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care părinții ar trebui să îl ia în considerare este consultarea unui logoped înainte de vârsta de 6 ani a copilului. De altfel, cu cât acesta va utiliza un limbaj defectuos, cu atât corecțiile se vor face mult mai greu. În București, există posibilitatea de a apela la serviciile unui logoped la domiciliu, o variantă de preferat pentru copii.

După discuția cu părintele sau tutorele copilului, specialistul va întocmi un raport de evaluare pentru a stabili care sunt mai exact problemele ce urmează a fi corectate. Mai apoi, se realizează un prim raport de evaluare, după câteva ședințe de logopedie prin jocuri și exerciții.

De asemenea, cel mai indicat este să se facă un diagnostic începând cu vârsta de 3 ani, sau 3 ani și jumătate, pentru a evita problemele care țin doar de ritmul de dezvoltare al copilului. Însă, există și anumite excepții – de pildă în cazul în care există și alte dificultăți – autism, sindrom Down sau alte deficiențe și tulburări.

Cum va decurge prima ședință la logoped

Prima întâlnire cu logopedul nu are neapărat un format standard, ci discuția va fi modelată în funcție de nivelul limbajului și de vârsta copilului, bineînțeles. În general, ședința va începe cu o serie de exerciții inspir-expir pentru a controla inspirația și expirația în timpul vorbirii.

Iată un exemplu de joc care poate fi întâlnit pe parcursul ședințelor de logopedie – acesta poate fi exersat și acasă împreună cu unul dintre părinți – suntem clovni și ne strâmbăm, scoatem limba, ne jucăm, stânga dreapta o plimbăm și obrajii îi umflăm. (În acest timp scoatem limba, ne strâmbăm, o mișcăm în stânga și în dreapta și umflăm obrajii. Apoi, suflăm cu buzele și le țuguiem).

Cât durează ședințele de logopedie prin jocuri și exerciții

Cu cât se lucrează mai mult și mai eficient cu copilul, cu atât dezvoltarea limbajului se va realiza mult mai ușor. În general, o ședință de logopedie durează între 30 și 50 minute, iar specialiștii recomandă ca acestea să se desfășoare cel puțin de două ori pe săptămână.

De asemenea, dacă timpul vă permite, puteți lucra și dumneavoastră cu copilul acasă anumite exerciții simple cum ar fi:

  • Formarea unei pâlnii ca la pronunțarea sunetelor o” și ”u”;
  • Logatomii, adică acele combinații de consoane și vocale”Ba Be Bi Bo”, ”Aba, Abe, Abi”;
  • Imitarea căscatului.

LEAVE A RESPONSE