Situatia.ro

Ce, cum, unde?

Sanatate

Ai grija de ochii copilului tau – trateaza din timp ambliopia

In cazul in care credeai ca problemele oculare pot aparea de la varste mai inaintate, afla ca nu este deloc asa. Inca de la o varsta frageda pot aparea anumite afectiuni ale ochilor la copii. Printre acestea se numara si ambliopia.

Ce este ambliopia si cand apare?

Ambliopia mai este denumita si „ochiul lenes” si reprezinta o afectiune oculara caracterizata de scaderea acuitatii vizuale (de obicei unilaterala, dar sunt si situatii in care ambii ochi pot fi afectati), fara a avea vreo legatura cu structura ochiului.

Aceasta poate aparea inca de la nastere sau in primii ani de viata ai copilului. Daca este depistata si tratata la timp, poate fi combatuta. In cazul in care nu este tratata, copilul isi poate pierde vederea 3D, riscand chiar sa ramana doar cu un ochi functional.

Din acest motiv, este foarte imporant sa programezi copilul la un consult de specialitate in momentul in care apar primele semne ce ar putea prevesti ambliopia. De asemenea, chiar daca nu apar aceste semne, specialistii recomanda un consult oftalmologic pediatric in primul an de viata. Sa vedem in continuare care sunt semnele si simptomele ce apar in cazul acestei afectiuni.

Care sunt semnele ce indica prezenta ambliopiei?

Vorbim aici de copii cu varsta frageda, pana intr-un an, asadar este dificil sa iti dai seama daca este sau nu vorba de ambliopie. Cei ce au un rol important in depistarea acesteia, prin vigilenta, sunt parintii si medicul pediatru.

  • Copilul sufera de strabism – in cazul in care copilul sufera de strabism (se uita cu ochii incrucisati), ar trebui deja sa programezi o consultatie oftalmologica pentru el. Strabismul este una dintre cauzele aparitiei ambliopiei;
  • Copilul devine agitat daca ii acoperi unul dintre ochi – poti face chiar tu acest test concludent: acopera pe rand fiecare ochi al copilului. Daca acesta sufera de ambliopie, in momentul in care ii vei acoperi ochiul cu care vede bine, copilul poate deveni agitat pentru ca nu mai vede normal.

Care sunt cauzele aparitiei ambliopiei?

  • Strabismul – privirea incrucisata a copilului face ca acesta sa primeasca doua imagini. Insa creierul este in asa fel construit incat ignora imaginea provenita de la ochiul care nu priveste direct in fata. Consecinta directa a acestui fapt este tocmai ochiul lenes;
  • Eroarea de refractie a ochiului – atunci cand ochiul sufera de orice tip de eroare de refractie (astigmatism, miopie etc.), se poate ajunge la ambliopie pentru ca ochiul care este mai afectat nu se va mai dezvolta asa cum trebuie;
  • Cataracta – cataracta congenitala incetoseaza vederea ochiului afectat si acesta nu se mai dezvolta corespunzator.

La Medoptic poti trata ambliopia copilului

Clinica Medoptic este locul potrivit unde poti face o consultatie de specialitate pentru determinarea aparitiei ambliopiei. Inca de la primele semne poti face o programare pentru copil. Unul dintre medicii specialisti ai Clinicii va face investigatii complete astfel incat sa puna un diagnostic corect.

In cazul in care copilul sufera de aceasta afectiune, poate incepe un tratament de specialitate chiar in cadrul Clinicii Medoptic. Aceasta dispune de aparatura de ultima generatie cu ajutorul careia poate combate ambliopia. Vorbim aici de sistemul Vivid Vision – sistem unic in Europa de Est – ce foloseste casti de realitate virtuala. Utilizand acest sistem, copilul interactioneaza cu jocuri menite sa ii stimuleze ambii ochi, imbunatatind functia vizuala.

Sunt si alte tratamente menite sa combata ambliopia precum: chirurgical in cazul cataractei congenitale, optic – prin purtarea de ochelari de vedere sau a lentilelor de contact si ocluzia – acoperirea sau folosirea unor picaturi in cazul ochiului dominant.

Acceseaza site-ul oficial al Clinicii Medoptic daca vrei sa afli mai multe informatii in legatura cu ambliopia.

DISCLAIMER: Informatii oferite de personal avizat, dar pentru ca fiecare caz este particular e nevoie de un consult de specialitate pentru a stabili conduita terapeutica. Evitati automedicatia!

LEAVE A RESPONSE